Χρήση φορητών καμερών από τους αστυνομικούς: Άρθρο της ειδικής σε θέματα ασφάλειας κα. Ντόρας Γιαννάκη

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΦΟΡΗΤΩΝ ΚΑΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, θα ήθελα να σχολιάσω την χθεσινή πρόταση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης – η οποία διακρίνεται για τις θετικές της παρεμβάσεις – σχετικά με τη χρήση φορητών καμερών από αστυνομικούς (στα περιπολικά και στις στολές τους).

Πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές αστυνομίες του δυτικού κόσμου, όχι όμως με απολύτως σαφή αποτελέσματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με μια πολύ πρόσφατη μελέτη μιας ομάδας επιστημόνων (2019), στην οποία εξετάστηκαν τα ευρήματα από 70 έρευνες στο πεδίο:

– Οι αστυνομικοί οι οποίοι φέρουν κάμερα, λαμβάνουν λιγότερα παράπονα/καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία, σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούν κάμερα (22 έρευνες). Δεν είναι ξεκάθαρο ωστόσο αν τούτο οφείλεται στη διαφοροποίηση της συμπεριφοράς των αστυνομικών, στη διαφοροποίηση της συμπεριφοράς των πολιτών (οι οποίοι συμμορφώνονται πιο εύκολα απέναντι στις οδηγίες της αστυνομίας) ή αν ισχύουν ταυτόχρονα – σε κάποιον βαθμό – και τα δύο δεδομένα.
– Η χρήση φορητών καμερών φαίνεται να οδηγεί σε κάποια μείωση των επιπέδων της χρήσης βίας από την πλευρά των αστυνομικών (σύμφωνα με τις 5 από τις 16 έρευνες που εξετάστηκαν).

Παρότι μεθοδολογικά είναι πολύ δύσκολο να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου, ενώ και το σχετικό κόστος από την εφαρμογή του θα είναι υψηλό, αξίζει να δοκιμαστεί έστω και σε πιλοτική βάση. Όχι μόνο για την προστασία των πολιτών αλλά και των ίδιων των αστυνομικών.

* Φυσικά, θα πρέπει να δούμε και άλλα θέματα που σχετίζονται με τη χρήση των καμερών, σε νομικό και τεχνολογικό επίπεδο (π.χ. ζητήματα προστασίας της ιδιωτικότητας).

Πρόκειται για αναδημοσίευση από τον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s