Εξιχνιάστηκαν συνολικά -11- περιπτώσεις κλοπών στους Νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Κοζάνης και Τρικάλων

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν σε περιοχές των Ιωαννίνων, Άρτας , Κοζάνης και Τρικάλων με συνολική λεία περίπου στις 210.000 €.

 Από την αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας επτά ημεδαπών, έξι ανδρών και μίας γυναίκας, ηλικίας από 21 έως 67 ετών, μελών της εγκληματικής ομάδας, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό στέλεχος.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα ποινική δικογραφία, για –τα κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, μέσα από την ανάλυση, επεξεργασία και συνδυαστική αξιοποίηση στοιχείων – δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης και σκιαγραφήθηκε το προφίλ της εγκληματικής τους ομάδας. Ταυτόχρονα διακριβώθηκαν τα περιγραφικά χαρακτηριστικά των εμπλεκομένων δραστών και οι μεταξύ τους σχέσεις.

Όπως προέκυψε, οι δράστες, οι οποίοι διατηρούσαν μεταξύ τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα από τουλάχιστον τον Οκτώβριο του 2018 και έχοντας ως σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, διέπρατταν κλοπές κάθε είδους (από σπίτια, επιχειρήσεις, αγροκτήματα, αποθήκες), σε περιοχές των Ιωαννίνων, Άρτας, Τρικάλων, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης.

Όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, αρχηγικό μέλος ήταν ο 67χρονος, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους κατά περίπτωση (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι, εξασφάλιση οχήματος προσέγγισης – διαφυγής των υποψήφιων «στόχων», προπομποί).

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν ότι μετέβαιναν από περιοχή της Βέροιας στις προαναφερόμενες περιοχές, διέπρατταν τις κλοπές και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τουλάχιστον δύο οχήματα, εκ των οποίων το ένα λειτουργούσε ως προπομπός, διευκόλυναν τη μεταφορά των κλοπιμαίων.

Επίσης, για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες είτε με τα στοιχεία τους, είτε με στοιχεία συγγενικών τους προσώπων, είτε με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών («αχυράνθρωπων»).

Από την μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα εξιχνιάστηκαν -11- κλοπές σε επιχειρήσεις, οικίες, αγροκτήματα και αποθήκες, ενώ εκτιμάται ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν υπερβαίνει τις -210.000- ευρώ.

Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της ομάδας, ενεργώντας με διαφορετική σύνθεση κατά περίπτωση, ενέχονται στα παρακάτω αδικήματα:

  • Κατά το χρονικό διάστημα από 4 έως 5-10-2018, διέρρηξαν δύο μονοκατοικίες στην Ανατολή και στον Άγιο Ιωάννη Ιωαννίνων, από όπου αφαίρεσαν συνολικά χρηματικά ποσά, κοσμήματα, 10 χρυσές λίρες και φορητό υπολογιστή.
  • Κατά το χρονικό διάστημα από 19 έως 20-02-2019, από αποθήκη και αγρόκτημα στην Καλαμπάκα Τρικάλων, αφαίρεσαν κυνηγετικό όπλο και (25) οικόσιτα ζώα.
  • Κατά το χρονικό διάστημα από 22 έως 24-02-2019, από δύο αγροκτήματα στην Καμπή και στην Γραμμενίτσα Άρτας, αφαίρεσαν (40) οικόσιτα ζώα.
  • Κατά το χρονικό διάστημα από 21 έως 22-03-2019, από δύο πτηνοτροφικές μονάδες και από αγρόκτημα σε περιοχή της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, αφαίρεσαν συνολικά (354) οικόσιτα ζώα.
  • Κατά το χρονικό διάστημα από 24 έως 25-03-2019, από αποθήκη στην Ανέζα Άρτας, αφαίρεσαν (40) οικόσιτα ζώα και εργαλεία.
  • Κατά το χρονικό διάστημα από 16 έως 24-05-2019, από επιχείρηση στα Μάρμαρα Ιωαννίνων, αφαίρεσαν (4.500) μέτρα καλωδίων χαλκού, αξίας (200.000) ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s