Βοιωτία:146 κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ – Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές και ληστείες

Πηγή φωτογραφίας:sfina.gr

Συνελήφθησαν τέσσερα (4) μέλη της εγκληματικής ομάδας και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο (2) ακόμη ομοεθνών συνεργών τους, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, καθώς και παρακώλυση της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν χθες (20-03-2020) τις πρώτες πρωινές ώρες, σε περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ορχομενού και είναι αποτέλεσμα εφαρμογής ειδικού σχεδιασμού και επιχειρησιακών δράσεων, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, με στόχο την πρόληψη και καταστολή διάπραξης κλοπών μετασχηματιστών.

Ειδικότερα, οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς, να έχουν κρυφτεί εντός αρδευτικού καναλιού στην ανωτέρω περιοχή, ενώ νωρίτερα, όπως διαπιστώθηκε, είχαν προβεί στην διακοπή της ηλεκτροδότησης παρακείμενου αγροτεμαχίου και είχαν αποκόψει, από τη βάση του, μετασχηματιστή, με σκοπό την αφαίρεση των χάλκινων πηνίων από το εσωτερικό του.

Από τους αστυνομικούς, πλησίον του σημείου απόκρυψης των συλληφθέντων, βρέθηκε και κατασχέθηκε σακίδιο πλάτης, το οποίο περιείχε κατάλληλο εξοπλισμό για την κοπή και κλοπή μετασχηματιστών, αποτελούμενο από διάφορα εργαλεία (κατσαβίδι, πένσα, τανάλια, κλειδιά, γάντια κ.α.).

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας, το χρονικό διάστημα από 28-08-2019 έως και 19-03-2020, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική και εξακολουθητική διάπραξη κλοπών χαλκού, από μετασχηματιστές του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε..

Αναλυτικότερα, διακριβώθηκε ότι ενέχονται, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, στη διάπραξη συνολικά εκατόν σαράντα έξι (146) κλοπών και φθορών μετασχηματιστών, σε περιοχές του Πύργου, Κάστρου, Κόκκινου, Λουτσίου, Παύλου και Ακραιφνίου Βοιωτίας.

Όπως προέκυψε, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ακολουθούσαν εξειδικευμένη μεθοδολογία δράσης και συγκεκριμένα:

  • αφού εντόπιζαν τον μετασχηματιστή, προέβαιναν σε αναρρίχηση στην κολώνα,
  • απενεργοποιούσαν τις ασφάλειες μέσης τάσης, που τροφοδοτούσαν τον μετασχηματιστή,
  • ανέβαιναν πάνω στον μετασχηματιστή και ξεβίδωναν τις βίδες από το καπάκι του, καθώς και τις βίδες στήριξής του,
  • έριχναν τον μετασχηματιστή στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χυθεί το λάδι που είχε στο εσωτερικό του και τέλος αφαιρούσαν τα χάλκινα πηνία του.

Γίνεται μνεία ότι το βάρος του κλεμμένου χαλκού, από τις περιπτώσεις που εξιχνιάστηκαν, ανέρχεται σε (22) τόνους και (292) κιλά, ενώ η συνολική ζημιά που έχει υποστεί ο Οργανισμός υπερβαίνει τις (650.000) ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s